16 Şubat 2010 Salı

garcia etkisi!

insanoğlu garip bir makine! boğazın şiştiğinde dondurma yemek istiyorsun.. regli olunca taşa oturmak istiyorsun.. depresyona meyilli olduğun zamanlar sezen aksu dinlemek istiyorsun.. sabah erken kalkman gereken akşamlar kahve içmek istiyorsun.. süründüren piçin tekinden vazgeçmek istemiyorsun.. ve bunların tümü için it gibi bi istek duyuyorsun..
psikoloji insan ve davranış bilimi, öyle geçiyor sözlüklerde ama ben bu işten bi bok anlamadım.. hani bize öğretilen "olumsuz tad kaçınması" denilen bir şey vardı. Buna garcia etkisi de denirdi. hatta link de vermeden kısaca şöyle idi bu garcia meredi: "Garcia Etkisi; Bir organizmanın yediği ve yedikten sonra kötü hissettiği değişik tadı olan yiyecekten kaçınması. Olumsuz tat koşullanması (zehirlenme ya da etkilenme yiyeceği yedikten bir kaç saat sonra , hatta yiyecekten kaynaklanmamış olsa bile) yoluyla öğrenme tek bir denemeden sonra olur."
hani öğrenme tek bi defada şıppadanak oluyordu.
ne oldu? ya da ne olmadı?

5 yorum:

Unknown dedi ki...

BİLİNÇLİ DURUMLARDA ÖĞRENME TEK SEFERDE OLUR.AMA KONTRÖLÜ ELİMİZDE OLMAYAN BİLİNÇ ALTI DÜRTÜLERİNDE İSE YAZININ BAŞINDA YAZDIĞIN ŞEYLER OLUR BENCE

R. Deniz ÖNER dedi ki...

Üzülerek belirtmeliyim ki; matematiksel bakış açısına sahip ve insanı rasyonel bir varlıkmışcasına yorumlayan tüm tezler çürük madam...!

Bir de aklıma gelmişken; bu dahil tüm genellemeler yanlıştır...

madamkiaylak dedi ki...

sayın hüseyin üstad bir yanlış anlaşılma olmasın, öğrenme tek bir defada olur gibi bir değerlendirme yapmamıştım bu yazıda, bu bahsettiğim durum spesifik bir durum. zehirlenmeye yol açan, ya da kötü bir etki birakan yiyeceklerden kaçınma dürtüsü gibi bir şey. yoksa öğrenme çok daha karmaşık bir durum. bilinçli-bilinçaltı gibi bir ayrım söz konusu değil zannımca böyle bir öğrenme söz konusu olunca.
ve sevgili R. Deniz, psikoloji bir bilim, sevsek de sevmesek de. ve bilim söz konusu olunca işevuruk tanımlarr yapmak lazım gelir. yani insanı rasyonel bir varlıkmışcasına ele almadan bilim yapılmıyor ne yazık ki!
genellemelerimle bir yol haritası çiziyorum kendime, yanlış da olsalar iş görüyorlar.

R. Deniz ÖNER dedi ki...

İşevuruk tanımlama hususunda bir sıkıntım yok.

Ancak! Eğer insanın rasyonel bir varlık olduğu gibi çok yanlış bir noktadan başlıyorsan, üstelik de bunu bilerek yapıyorsan bırak bilimsel olmayı, çalışmalarının mantıksal olduğundan dahi şüphe duyarım.

Yanlışın ne kadar ve nereye kadar iş göreceği ise aşikar... ;)

madamkiaylak dedi ki...

nereye kadar olduğunun çok da önemi yok.. henüz bir yere gitmiyorum..